راه های تشخیص شکستگی بینی
1- معاینه بینی: فرد آسیب دیده مورد معاینه پزشک متخصص گوش و حلق و بینی قرار می گیرد. پزشک متخصص با استفاده از ابزارهایی، سوراخ بینی را باز می کند تا قسمت های داخلی بینی را بررسی و با علایم شکستگی بینی مقایسه کند. معمولا این معاینه دردناک می باشد.
2- عکسبرداری با اشعه ایکس : پزشک متخصص ممکن است برای بررسی دقیق تر شکستگی بینی، عکسبرداری با اشعه x را تجویز کند.
3- سی تی اسکن : بسته به شرایط بیمار، آزمون سی تی اسکن نیز انجام می گیرد تا بررسی دقیق تری از سر و صورت و بینی فرد آسیب دیده انجام گیرد.
عمل جراحی برای شکستگی بینی
انجام عمل جراحی برای شکستگی استخوان بینی، از بد شکلی استخوان بینی، مانند کج شدن تیغه بینی و یا صدمه به قسمت های داخلی بینی جلوگیری می کند.
عمل جراحی ساده :
برخی از اعمال جراحی عمل شکستگی بینی ساده را می توان در مطب پزشک متخصص گوش و حلق و بینی انجام داد.
در طی این عمل جراحی ساده در مطب، پزشک استخوان های شکسته شده و آسیب دیده را به محل اصلی خود باز می گرداند. در طی این عمل جراحی، ابزارهای ویژه و یا داروهای بیهوشی مورد استفاده قرار می گیرند.
داروهای بیهوشی از طریق بینی و یا سوراخ های بینی تزریق می شوند.
عمل جراحی در اتاق عمل :
به تشخیص پزشک متخصص، عمل شکستگی بینی در اتاق عمل انجام می گیرد. معمولا این نوع جراحی ها که در اتاق عمل انجام می گیرند پیچیده هستند و در طی این جراحی، استخوان بینی و بافت های اطراف آن به محل اصلی خود باز گردانده می شوند.
آموزشهای بعد از عمل:
– معمولاً روز عمل شما نباید چیزی بخورید، از زمانیکه به شما اجازه داده شد، رژیم مایعات (آب،چای و آب کمپوت )بنوشید . در صورت تحمل وصلاحدید پزشک کم کم غذاهای نرم برای شما آغازخواهد شد.
– از همان ساعت های ابتدایی بعد از به هوش آمدن، از راه دهان نفس بکشیددر وضعیت نیمه نشسته استراحت کنید تا نیم تنه ی شما بالاتر از پاها یتان باشد و ورم کمتری درصورتتان ایجاد شود.
– معمولاً بعد از جا انداختن شکستگی بینی حدود یک هفته گچ یا اسپیلنت برای محافظت، روی بینی شما قرار داده میشود.
– میتوانید با استفاده از مسواک نرم دندانهایتان را مسواک بزنید، – – ولی لب بالا را دستکاری نکنید
– با دهان باز عطسه و سرفه کنید و از حرکات شدید صورت حین خنده و گریه پرهیز نمایید.
– تا 2هفته بعد از عمل از تخلیه ی ترشحات بینی با فشار خودداری کنید. مراقب باشید هیچ ضربه ای به بینیتان وارد نشود
.- برای شما هیچ محدودیت غذایی وجود ندارد فقط از مصرف غذاهایی که احتیاج به جویدن طولانی دارند (مانند ساندویچ و کباب برگ) و مواد خوراکی که می دانید به آنها حساسیت دارید،خودداری کنید
– گاهی تامپون بینی(رشته های نازک پانسمان نخی آغشته به پماد آنتی بیوتیک) برای 2 تا 7 روزداخل بینی شما قرار داده میشود تا مانع از خونریزی وجابه جایی شود.
– شستن صورت یا حمام کردن با آب ولرم به شرطی که پانسمان روی بینی خیس نشود بلامانع است.
– در هفته های اول ورزشهای سنگین، بلند کردن اشیاء سنگین و دولا شدن را انجام ندهید تا ازبر افروختگی صورت و وارد آمدن ضربه پیشگیری شود.
– از برداشتن و جابه جایی گچ به طور خود سرانه پرهیزکنید.معمولاً درد زیادی بعد از عمل وجود ندارد و گاهی به خاطر وجود تامپون در داخل بینی ممکن است درد خفیف در صورت و پیشانی احساس نماییدکه با مسکنهای ساده مانند استامینوفن قابل رفع است.
– هرگز بدون مشورت پزشکتان از آسپرین یا بروفن برای تسکین درد استفاده نکنید، چون باعث افزایش خونریزی میشوند.
– طی چند هفته ی اول بعد از عمل و بعد از خارج نمودن تامپون یا مش بینی به علت جمع شدن ترشحات داخل بینی، نفس کشیدن مشکل میشود که میتوانید برای شستشوی بینی روزانه چند نوبت ازمحلول سرم نمکی نرمال(سرم شستشو) استفاده کنید.
چگونه از شکستگی های بینی پیشگیری کنیم؟
1- از مصرف مواد مخدر و الکل و روان گردان پرهیز کنید، زیرا با مصرف اینگونه مواد، افراد کنترلی بر اعمال و حرکات خود ندارند و ممکن است آسیب های بسیاری از جمله شکستگی بینی را برای خود ایجاد کنند.
کلاه موتورسوار
2- استفاده از کلاه ایمنی برای موتور سواران و رعایت قوانین ایمنی، توصیه می شود.
3- استفاده از کمربند ایمنی در تمامی مدتی که روی صندلی خودرو نشسته اید، توصیه می شود.
4- والدین کودک به خصوص کودکان نوپا باید بیشتر مراقب کودکان خود باشند تا از جایی نیفتند.
5- کودکان روی صندلی کودک در اتومبیل سوار کنید و کمربند آنها را حتما ببندید.
6- در حین انجام حرکات ورزشی، تمام نکات ایمنی را رعایت کنید.
7- هنگام شنا کردن در استخر از شوخی کردن با دوستان اجتناب کنید و هنگام راه رفتن در کنار استخر بسیار مراقب باشید، زیرا معمولا اطراف استخر بسیار لیز می باشند و باید احتیاط کرد.