لیزر موهای زائد: نتایج و مراقبت ها

1375745463_497742_لیزر پوست

لیزر جدیدترین راه از بین بردن موهای زاید است. لیزر درمانی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریكا هم قرار گرفته است. لیزر مو در واقع طیف خاصی از نور است که تقویت شده و بصورت موازی و هم‌فاز تابانده می‌شود. در لیزرهای مورد استفاده برای موهای ناخواسته، طیف خاصی از نور لیزر با عمق نفوذ ۲ تا ۳میلی‌متر به زیر پوست، صرفاً ریشه مو را هدف گرفته و آن را تخریب می‌کند و به بافت‌های مجاور آسیبی نمی‌رسد.

تقریباً تمام افراد می‌توانند از لیزر مو های زائد استفاده نمایند. تفاوتی در سنین مختلف و بین مردان و زنان در استفاده از این سیستم‌ها وجود ندارد. هر چقدر پوست بیمار روشن تر و موهای زائدش تیره‌ تر و ضخیم تر باشد، اثر بخشی لیزر موهای زائد بیشتر می‌شود. در افراد با پوست روشن و موهای تیره و ضخیم احتمال کاهش موهای ناخواسته بعد از تکمیل جلسات درمانی حدود 80 درصد است. در حال حاضر هیچ لیزری روی موهای کاملاً سفید تأثیر ندارد.

با استفاده از لیزر موهای بدن، فولیكول های مو كاملا تخریب می‌شود و امكان رشد موهای زائد در آن ناحیه خاص از بین می‌رود حتی اگر پس از چند جلسه لیزر موها مجددا رشد كنند، اولا به تعداد كم رشد می‌كنند و بیرون می‌آیند. ثانیا، در اكثر موارد، این موها كركی و نرم و روشن هستند.

لیزر موهای زائد بدن از بی عارضه ترین و کم دردسر ترین لیزرها هم برای پزشک و هم برای بیمار است بطوریکه هر جلسه لیزر موهای صورت حداکثر ۱۰ دقیقه زمان می برد و بعد از لیزر هم هیچ زخمی روی پوست بیمار ایجاد نمی شود فقط قرمزی مختصری ایجاد می شود که ان قرمزی هم طی چند دقیقه تا حداکثر ۲ ساعت خوب می شود بطوریکه هیچ لکی برجا نمی گذارد . هر بار که لیزر مو تکرار میشود تراکم موها هم کمتر میشود تا اینکه بالاخره اکثر موههای زائد (۸۰ تا ۱۰۰ درصد ) از بین می روند .

برای دست یافتن به نتیجه مناسب جهت کاهش موهای ناخواسته، معمولاً 4 تا 8 جلسه درمان با لیزر مورد نیاز می‌باشد. همچنین جهت جلوگیری از رویش مجدد موها در منطقه تحت درمان، تکرار لیزر هر 12 ماه یک‌بار برای بیشتر افراد الزامی است.

نتایج لیزر درمانی

موفقیت درمان و رفع موهای زائد به چهار عامل بستگی دارد: رنگ مو، تیپ پوستی (از نظر میزان روشن یا تیره بودن پوست)، ضخامت مو و بالاخره تعداد جلسات درمان.به طور خلاصه می توان گفت بهترین نتایج از بین بردن موهای زائد با لیزرها در افراد با تیپ های پوستی پائین و رنگ پوست روشن و موهای تیره به وضخیم دست می آید. در افراد با تیپ پوستی تیره خطر جذب بیشتر اشعه ی لیزر توسط رنگدانه های موجود در پوست و ایجاد عوارض جانبی مثل سوختگی پوست وجود دارد. موهای سفید شده نیز فاقد ملانین بوده و اشعه ی لیزر توسط مو جذب نمی شود.

موهای بلوند و بور نیز ملانین کمتری داشته و نسبت به موهای تیره میزان جذب انرژی  کمتری دارند و کمتر به درمان پاسخ می دهند.به همین دلیل هرقدر موضخیم تر ومشکی تر باشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب کرده وراحت تر از بین می روند ودر عین حال چون ملانین در خودپوست هم وجود دارد ،هرچقدر مقدارآن بیشترباشد یعنی پوست تیره تر باشد احتمال جذب لیزر توسط پوست هم بیشتر می شود واحتمال سوختگی بالا می رود بنابراین بهتر است قبل از لیزر پوست را با دارو روشن کرد .

نکته ی بعد در مورد درمان خانم های مبتلا به اختلالات هورمونی و پرموئی است که می بایست در کنار درمان داروئی اختلالات هورمونی، همزمان به درمان پرمویی آنها با لیزر اقدام کرد و وجود این اختلالات مانع درمان افراد مبتلا با لیزر نمی شود.

دستگاه های لیزر موهای زائد

رویش موهای زائد را عمدتا در نواحی چانه ، لب فوقانی ، نواحی دو طرف صورت ،از محل ناف به طرف پایین و در فرورفتگی ناحیه کمر ، به رنگ تیره و سیاه می توان مشاهده نمود .

ریشه هر مو دارای رنگدانه ای به نام ملانین بوده که در روند رشد مو ، به تدریج این رنگدانه فعال گشته و تمامی بدنه یک مو را تیره و به رنگ های سیاه ، قهوه ای و بلوند و … در می آورد .

مکانیسم اثر لیزر ، بر بمباران و نابود ساختن رنگدانه یا ملانین موجود در ریشه مو استوار می باشد .

در این روش با استفاده از لیزر، فولیکول موهای زائد کاملا تخریب می‌شود و امکان رشد موهای زائد در آن ناحیه خاص از بین می‌رود. این درمان در چند مرحله و طی چند هفته انجام می‌شود. نتیجه حاصل از این روش در اغلب مواقع، موفقیت‌آمیز و دایمی است. مشکل اصلی لیزر این است که هزینه زیادی به بیمار تحمیل می‌کند. لیزر، آخرین و جدیدترین راه برای درمان موهای زائد است. ولی در هر حال باید انتظار شما از این روش درمانی هم معقول و واقع‌گرایانه باشد. پزشکان معتقدند اثر بخشی لیزر به اثبات رسیده است. پس از لیزر، برخی موها فورا می‌افتند ولی اغلب موها در عرض 2 هفته از بین می‌روند. ‌

در حال حاضر، هیچ روش قاطعی برای درمان کامل و دایمی موهای زائد وجود ندارد ولی در بین روش‌های موجود، لیزر از همه موثرتر و دایمی‌تر است. البته این حرف به آن مفهوم نیست که همه موهای زائد در اثر لیزر به صورت دایمی از بدن می‌روند. به هر حال، حتی اگر پس از لیزر هم موها مجددا رشد کنند، اولا به تعداد کم رشد می‌کنند و بیرون می‌آیند. ثانیا، در اکثر موارد، این موها کرکی و نرم هستند. سال‌هاست که از لیزر برای رفع موهای زائد استفاده می‌شود و این کار مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا هم قرار گرفته است. متخصصان پوست می‌گویند: هر چقدر پوست بیمار روشن تر و موهای زائدش تیره‌تر باشند، احتمال اثر بخشی لیزر بیشتر می‌شود. ‌

مراقبت های بعد از لیزر موهای زائد

رعایت دستورات بعد از لیزر موهای زاید در تسریع روند بهبودی تاثیر بسزایی دارد. ممكن است ورم و قرمزی در محل وجود داشته باشد كه گذاشتن یخ می تواند سبب كاهش آن شود. معمولا نیازی به استفاده از مسكن نیست. گاهی اطراف ریشه موها دلمه میبندد كه 10-7 روز طول می كشد، در این موارد از پمادهای آنتی بیوتیك استفاده میكنیم تا دلمه ها بریزند. ممكن است رشد موی لیزر شده یك تا  2هفته بعد از لیزر هم ادامه پیدا كند بعد از آن بریزد. بیمار باید از آفتاب پرهیز كند زیرا به خصوص در افراد با پوست تیره تر ممكن است 3-2 ماه طول بكشد تا اثر برنزه كننده آفتاب از بین برود و در این بین شكل درمان بیماررا به تعویق بیندازد.

باید توجه داشت در بعضی بیماران كه سابقه عوارض لیزر موهای زائد وجود دارد یا به عللی احتمال عوارض در آنها بیشتر است، می توان از تست استفاده كرد. در این حال بیمار یك نقطه را لیزر می كند و یك هفته بعد ویزیت می شود كه اگر مشكلی نداشت درمان را شروع می كنیم.در اغلب حالات سرخی حاصل از درمان لیزری بیش از چند ساعت پایداری ندارد و مالیدن پماد اکسید زینک یا کرم های ترمیم کننده ی بعد از لیزر برای از بین بردن این حالات کفایت می کند. محافظت ناحیه ی تحت درمان از اشعه ی خورشید نیز امر مهمی است که به همین دلیل از فرآورده های ضدآفتاب با عوامل محافظتی بالا استفاده می گردد.

آخرین مقالات