جوش و آکنه عارضه پوستی ناخوشایند و ناراحت کنندهای است که تقریباً هر فردی آن را در دوران نوجوانی و بزرگسالی تجربه میکند. اما مشکل به همینجا ختم نمیشود، پس از پشت سر گذاشتن تغییرات هورمونی و کاهش احتمال درآمدن مجدد جوش، جای جوشهای قدیمی روی صورت باقی میماند و با از بین بردن زیبایی پوست اعتماد به نفس و حس رضایت از خویشتن را نیز تحت الشعاع قرار میدهد. به همین دلیل است که درمان جوش به تنهایی کافی نیست و باید مراقب بود تا جوشهای از بین رفته یادگاری ناخوشایندی را به جا نگذارند و جای جوش روی پوست صورت باقی نماند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#ed9788″]
اگر با نشانههایی از باقی ماندن جای جوش روی صورتتان روبرو شدید، نگران نشوید چون قرار نیست تا آخر عمر با این عارضه پوستی کنار بیایید و آن را تحمل کنید. ما در کلینیک تخصصی پوست و موی رازی روشهای گوناگونی را برای رفع جای جوش و جلوگیری از ایجاد جای جوشهای جدید ارائه میدهیم. اکثر درمانها جای جوش را کوچکتر و نامشخصتر میکند. بسیاری از جای جوشهای درمان شده به مرور زمان محو میشود و دیگر جلب توجه نمیکند. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی بهترین روشهای درمان جای جوش مانند لیزر، تزریق، میکرونیدلینگ و رادیوفرکائونسی (RF) را توصیه میکنند تا بیماران بتوانند به روشی ایمن و کارآمد از بهترین نتیجه ممکن برخوردار گردند. برای دریافت مشاوره یا رزرو نوبت می توانید با شمارههای 02188334029–02188333259 تماس حاصل نمایید. [/alert]
[dopts id=”6″]
جای جوش
جای جوش زمانی ایجاد میشود که جوش یا کیست بترکد یا پاره شود و لایهای از پوست آسیبدیده باقی بماند. خوشبختانه راههای زیادی برای از بین بردن جای جوش و درمان جای جوش با لیزر وجود دارد که متخصصین پوست بهترین روش را با توجه به نوع جای جوش انتخاب میکنند. اصل مشترک تمام این درمانها کاهش التهاب و لایهبرداری سلولهای پوستی مرده است.
انواع جای جوش
نوع جای جوش به میزان کلاژنی بستگی دارد که بدن تولید میکند.
جای جوش فرورفته
اگر بدن کلاژن کمی تولید کند، به موازات التیام یافتن پوست فرورفتگی یا حفرههایی روی پوست ایجاد میشود.
جای جوش برجسته
گاهی اوقات هنگامی که بدن برای التیام پوست و بافت زیرین سعی میکند، کلاژن بیش از حد تولید میکند. در این شرایط با جای جوش برجسته مواجه میشویم. این نوع جای جوش بیشتر در میان افرادی با رنگ پوست مانند آسیاییها، دورگههای امریکایی ـ آفریقایی و امریکای لاتین شایع است. برخی افراد علیرغم این که نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از باقی ماندن جای جوش به کار میبرند، باز هم رد پای جوش روی صورتشان باقی میماند. خوشبختانه درمانهای بسیاری برای رفع جای جوش وجود دارد که هر دو نوع جای جوش برجسته و فرورفته را محو میکند.
افراد مستعد جای جوش
برخی افراد بیش از دیگران مستعد این هستند که پس از درمان جوش جای آن روی پوستشان باقی بماند. عاملهای زیر احتمال باقی ماندن جای جوش را افزایش میدهد:
- جوش التهابی (متورم، مایل به قرمز و دردناک) مانند کیست و ندول: این نوع جوش معمولاً در عمق پوست نفوذ میکند و به پوست آسیب میزند.
- تاخیر در درمان جوش التهابی یا درمان نکردن آن: هر چه جوش التهابی مدت بیشتری روی پوست باقی بماند، احتمال باقی ماندی جای جوش بیشتر میشود.
- فشار دادن، ترکاندن یا دستکاری کردن جوش: این کارها التهاب و به تبع آن احتمال باقی ماندن جای جوش را افزایش میدهد
- سابقه جوش درآوردن اعضاء خانواده: ژنها نقش مهمی در بروز این عارضه پوستی دارند.
اگر چه عاملهای خطر باقی ماندن جای جوش را به خوبی میشناسیم، اما نمیتوانیم پیشبینی کنیم که جای جوش روی پوست کدام یک از بیماران باقی خواهد ماند. برخی بیمارانی که تمام عاملهای خطر در موردشان صدق میکند، پوستشان پس از درمان جوش کاملاً صاف و بینقص است. با این حال میتوان با بهرهگیری از درمانهای موثر جوش و آکنه از باقی ماندن جای جوش جلوگیری کرد. به خاطر داشته باشید که اگر در درمان جوش تعلل کنید و زمانی برای درمان آن اقدام کنید که وضعیت آن وخیم شده باشد، احتمال باقی ماندن جای جوشی گسترده وجود خواهد داشت.
دلایل باقی ماندن جای جوش
جوش و آکنه در عمق پوست نفوذ میکند و به پوست و بافت زیر آن آسیب میزند. همان طور که جوش در حال از بین رفتن است، بدن تلاش میکند تا این آسیب را ترمیم کند. بدن در فرایند التیام بخشی کلاژن یعنی ماده نگهدارنده پوست را تولید میکند. حال اگر بدن کلاژن بیش از حد یا بسیار اندک تولید کند، با جای جوش مواجه خواهیم شد.
درمان جای جوش
چنانچه پزشک و بیمار ضرورت درمان را تشخیص دهند، پزشک طرح درمانی منحصر به فردی را با توجه به نیازها و شرایط بیمار تهیه میکند. پزشک موارد متعددی مانند نوع جای جوش و محل آن را هنگام انتخاب روش درمان در نظر میگیرد.
جای جوش فرورفته
ژل تزریقی
متخصص پوست با تزریق انواع ژل یا پر کننده جای جوش فرورفته را پر میکند تا پوست صاف شود، به این منظور میتوان از کلاژن، چربی گرفته شده از بدن خود بیمار یا مواد دیگر استفاده کرد. اثر بسیاری از ژلهای تزریقی موقتی است و ماندگاری 6 تا 18 ماهه دارد. اما بعضی پرکنندهها دائمی هستند. هر یک از ژلهای موقتی و دائمی مزایا و معایب خاص خود را دارند. بنابراین اگر این روش را برای درمان جای جوش انتخاب کردهاید، حتماً از پزشک معالج خود بخواهید تا نقاط ضعف و قوت فیلر پیشنهادی را برایتان توضیح دهد.
رادیوفرکوئنسی
رادیوفرکوئنسی (RF) درمان جدیدتری است و هزینه چندان بالایی ندارد. این درمان برای تمام رنگهای پوست ایمن است. پزشکان عالباً رادیوفرکوئنسی را برای کشیدن و سفت کردن پوست به کار میبرند. با کشیده شدن پوست جای جوشهای فرورفته نیز نامشخصتر میشود. رادیو فرکانسی باید چند جلسه تکرار شود، از اکثر بیماران خواسته میشود که پس از 4 ماه مجدد برای درمان به کلینیک برگردند. بسیاری از بیماران سوزش ملایمی را پس از درمان به مدت یک ساعت حس میکنند و پوستشان دو تا سه روز صورتی رنگ است. درمان رادیو فرکوئنسی به مراقبت در منزل نیز نیاز دارد. بیمار باید تا حداقل یک هفته پس از درمان هر صبح کرم ضدآفتاب و هر شب کرم مرطوب کننده بزند. پزشکان توصیه میکنند که بهتر است از کرم ضدآفتاب با خاصیت حفظکنندگی در برابر UVA/UVB و SPF 30 یا بالاتر و مقاوم در برابر آب استفاده شود.
میکرونیدلینگ
درمان میکرونیدلینگ بدن را به تولید کلاژن بیشتر تحریک میکند. متخصص، درمارولر یعنی غلطکی استریل را که روی آن سوزنهای بسیار ریزی تعبیه شده است روی جای جوش فرورفته حرکت میدهد. به این ترتیب خراشهای بسیار ظریفی روی پوست ایجاد میشود. پوست در تلاش برای التیام دادن این زخمها کلاژن تولید میکند. بیمار پس از درمان با مقداری ورم و احتمالاً کبودی مواجه میشود. این اثرهای جانبی معمولاً ظرف 4 تا 5 روز برطرف میشود. ضروی است که برای دستیابی به نتیجه مناسب طرح درمان دنبال شود. پژوهشهای انجام شده بیانگر ایمنی درمان برای تمام رنگهای پوست است.
جراحی جای جوش
این درمان برخلاف اسمش اصلاً ترسناک نیست. متخصص پوست این جراحی کوچک را برای درمان جای جوشهای مشخص و ناخوشایند انجام میدهد تا جای جوش کمتر جلب توجه کند. جای جوش باقیمانده نیز به مرور زمان محو میشود. متخصص پوست جای جوش را بلند میکند و آن را به سطح پوست نزدیکتر میکند تا کمتر مشخص باشد. از بین بردن بافت همبند جای جوش نیز نوع دیگری از جراحی است. پزشک یا جراح متخصص پوست این جراحی را به روشی ایمن در مطب انجام میدهد. بیمار هوشیار است، اما ناحیه درمان بیحس میشود تا دردی حس نشود.
درمان جای جوش برجسته
تزریق
تزریق کورتیکواستروئید بر روی بسیاری از بیماران انجام میشود. داروی شیمیدرمانی به نام فلوروراسیل (5-FU ) جای جوش برآمده را به خوبی از بین میبرد. بعضی جای جوشها بهترین واکنش را به تزریق ترکیبی از کورتیکواستروئید و 5-FU نشان میدهند. استفاده از اینترفرون که در درمان سرطان نیز کاربرد دارد، توصیه میشود. اینترفرون مادهای است که به طور طبیعی در بدن تولید میشود. اگر جای جوش پس از تزریق چهارم واکنشی به درمان نشان نداد یا واکنش آن متوقف شد، جراحی برداشتن جای جوش پیشنهاد میشود.
لیزر درمانی
درمان با لیزر و دیگر نورها روشی ایمن و موثر برای رفع جای جوش برجسته است. در این روش لیزر پالسی رنگی (PDL) درد و خارش را کاهش میدهد و جای جوش برجسته را صاف و کمرنگ میکند. برای بیمارانی که پوست روشنتر دارند، درمان با نور شدید پالسی (IPL) گزینه بهتری است.
کرایوسرجری
در این روش بافت همبند جای جوش فریز یا منجمد میشود. انجماد بافت به مرگ آن منجر میشود و بافت مرده به تدریج میریزد. پزشکان توصیه میکنند که برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن چند جلسه کرایوتراپی در کنار تزریق کورتیکواستروئید انجام شود. این درمان ترکیبی غالباً نتایج چشمگیری را به دست میدهد. نقطه ضعف اصلی کرایو این است که لکه دائمی روشنی را روی پوست درمان شده به جا میگذارد. درهر حال کرایوتراپی روش مناسب برای درمان جای جوش برجسته در افرادی است که پوست روشنتری دارند، اما برای تمام رنگهای پوستی توصیه نمیشود.