علل ریزش مو
ریزش مو دلایل بسیاری دارد ، اما قبل از هر چیز باید علت ریزش آن بررسی شود و با توجه به دلایل آن درمان مناسب و نتیجه بخش را برای آن مشخص کرد . بطور تقریبی در حدود 80 تا 100 هزار تار مو در سر وجود دارد که بیش از 80 % آنها در حال رشد هستند . بطور متوسط روزانه 50 تا 100 عدد مو ریزش دارد. همچنان که یک مو می ریزد موی جدید جای آن را می گیرد، اما مشکل زمانی آغاز می شود که موهای ریزش یافته بیشتر و سریع تر از مو های رویش یافته جدید باشد و یا رشد مو های جدید ضعیف شود. در این حالت پس از مدتی از تعداد کل مو ها کم شده و فرد متوجه کاهش حجم موهایش می شود عوامل مختلفی می توانند بر سیکل رشد اثر کرده و باعث ریزش موقت یا دائمی شوند. شایع ترین علت طاسی در مردان هورمن آندروژن و عامل ژنتیک می باشد. از دیگر دلایل ریزش مو ( خصوصا در خانم ها ) به علت استرس ، افسردگی، خونریزی، رژیم غذایی سخت و نامناسب و کمبود پروتئین، استفاده و یا قطع دارو های هورمونی، مصرف قرص های ضد بارداری طولانی مدت، کمبود روی یا آهن، آسیب های فیزیکی طولانی مثل تحریک و فشار و کشش تار مو (استفاده از اتوی مو ، سشوار، بیگودی و …) تب بالا ، پرکاری یا کم کاری تیروئید، کم خوابی و … می باشد که معمولا موقتی و قابل درمان هستند
مراحل کاشت مو
کاشت و پیوند مو این روزها با چند روش انجام می شود، که اغلب آن ها بسیار مطمئن هستند و تا به حال نیز نتایج خوبی دیده شده است و اکثر بیماران از انجام آن رضایت داشته اند. هرچند این عمل بسیار ساده و بی خطر است اما رعایت کامل نکات ایمنی و تخصص پزشک به همراه مراقبت های بعد از کاشت مو برای حفظ سلامت بیمار و به دست آمدن نتیجه مطلوب ضروری است، همچنین به دلیل حساسیت زیاد این عمل لازم است به طور تیمی انجام شود.
بنابراین اگر شما هم داوطلب پیوند مو هستید، نخستین گام مهم یافتن یک جراح باتجربه است تا در قبال صرف وقت و هزینه جراحی بتوانید به نتیجه رضایت بخش برسید و همچنین لازم است که خودتان نیز اطلاعات بیشتری درباره پیوند مو بدانید. این روزها ۲ روش پیوند مو با FIT و FUT جزو رایج ترین روش های کاشت مو هستند که با مشورت پزشک خود می توانید مناسب ترین را انتخاب کنید، در واقع فولیکول های مو را به صورت تک تک و با همان حالت طبیعی می کارند، موهای کاشته شده همانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.
در کاشت مو با توجه به نوع روش پیوند، موهای خود شخص از پشت سر یا ناحیه ای از بدن برداشته می شود و سپس با استفاده از میکروسکوپ و لوپ های مخصوص، فولیکول های آن به صورت تک تک جدا می شوند و با همان ظرافتی که جدا شده اند در ناحیه گیرنده با ایجاد برش هایی در حد یک میلی متر پیوند زده می شود. بدن نیز به این موها واکنشی نشان نمی دهد و در واقع حسن پیوند موی طبیعی همین است. با توجه به این که عضو پیوندی از بدن خود فرد تهیه می شود، احتیاج به نگهداری و مراقبت های درمانی ندارد. اگر پزشک کاملا باتجربه باشد آنقدر ظریف این موها را برمی دارد که تنها یک خط بسیار باریک می ماند. دو هفته بعد از عمل کاشت مو، مهمترین زمان از نظر مراقبتهای بعد از عمل و رشد موها بعد از کاشت مو به شمار میآیند. در 5 روز اول بعد از عمل، بیمار در قسمت پیشانی و پشت سر که موها از آنجا برداشت شده است، دچار ورم خواهد شد. همچنین پوست سر در محل بریدگیهای ریزی که برای کاشت موهای جدید ایجاد شده است، قرمز میشود. این قرمزی معمولاً یک تا دو هفته بعد از عمل برطرف میشود. حساسیت ناحیه دهنده مو نیز بعد از گذشت چند روز کاملاً برطرف میشود. البته توجه داشته باشید وقتی موها کاشته می شوند بعد از ۴ تا ۶ ماه می ریزند و بعد از آن مجددا موها رشد خواهند کرد، به همین دلیل نباید نگران شوید چون ریزش بعد از کاشت طبیعی است.
سولات متداول
1- آیا کاشت مو تاثیری در تقویت موهای کرکی سابق دارد؟
برای وضعیت فعلی طاسی بیمار انجام می شود و منطقی است که زمانی اینکار انجام شود که حداقل 50-40% موهای منطقه دچار ریزش شده باشد تا فرد بتواند از نتایج آن لذت ببرد.
ولی طبیعی است که ریزش موی مردانه یک روند رو به جلو و دائمی است و برای تقویت موهای موجود فرد که در ارتباط با وضعیت ژنتیکی او دارد و امکان ریزش آنها در آینده وجود دارد راهی به جز ماینوکسیدیل و فیناستراید نیست. البته لازم به ذکر است که اگر کاشت توسط افراد فاقد صلاحیت علمی انجام شود احتمال آسیب رسیدن به موهای موجود فرد وجود داشته و ممکن است این موها بدلیل آسیب دچار ریزش شوند.
2- بعد از عمل، موها بعد از چه وقت می ریزند؟
معمولا به هر روشی که پیوند مو انجام شود 3-2 هفته پس از کاشت، موها وارد فاز استراحت شده و می ریزند، البته ریشه مو سالم و زنده است و فقط ساقه آن می ریزد. رشد مجدد موها 4-3 ماه بعد آغاز شده و در مجموع 6 ماه طول می کشد تا موها کاملا رشد نمایند.
3- آیا موهای کاشته شده قابل رشد هستند و می توانند آنها را رنگ یا فر کرد؟
بله خصوصیان این موها مثل سایر موها هستند و رفتاری که با سایر موها داریم با این موها نیز می توان داشت. فقط طی ماه اول پس از عمل نباید موها را رنگ یا فر کرد. حتی ریش وسبیل کاشته شده در آقایان کاملا طبیعی و قابل اصلاح و آرایش هستند.کاشت ریش و سبیل برای پنهان کردن جای آکنه و اسکارهای دیگر قابل انجام است.
4- آیا می توان مو را از شخص دیگری گرفت و پیوند زد؟
به دلیل عدم تطابق خصوصیات بافتی و سیستم ایمنی ما، بین انسان ها در صورت استفاده از موهای شخص دیگر این موها پس زده می وشند و به اصطلاح نمی گیرند.
5- آیا کاشت و پیوند مو هم عوارضی دارد؟
اگر توسط متخصص پوست و مو با تجربه و آشنا به جزئیات بیماریهای پوست و مو و با رعایت شرایط استاندارد فیزیکی و استریلی انجام شود عارضه ای در پی نخواهد داشت ولی پس از عمل تعدادی عوارض موقت وجود دارد از جمله تورم خفیف در پیشانی که با تنظیم حالت نیمه نشسته حین خواب برای چند شب اول و کمپرس سرد پس از عمل قابل بهبود است. درد در منطقه دهنده یا گیرنده مو هم که اغلب خفیف و زودگذر است و با مصرف داروهای مسکن برطرف می شود.
6- آیا بعد از عمل محل برداشت موها در پشت سر خالی خواهد ماند؟
البته موهای جدیدی به جای موهای برداشته شده در نمی آیند اما تکنیک برداشت به گونه ای است که به طور معمول محل برداشتن مو در پشت سرمشخص نیست و این محل در زیرخواب موهای پشت سر مخفی خواهد شد.
7- آیا عمل کاشت مو دردناک است؟
خیر این عمل سرپایی و با روش بی حسی موضعی انجام می شود وتنها درد بیمار درد تزریق ماده بی حسی در ابتدای عمل است. در حقیقت ممکن است در طول عمل شما خواب باشید.
8- در هر جلسه پیوند مو حداکثر چند گرافت کاشته می شود؟
معمولا در یک جلسه حداکثر حدود 1500 تا 2000 گرافت ( معادل 4 تا 5 هزار تار مو) می توان برداشت و کاشت کرد.
9- بعد از عمل چه اتفاقی می افتد؟
با هر روشی که کاشت مو انجام شود برای دو تا سه هفته موهای کاشته شده رشد می کند که این مطلب نشان دهنده گرفتن موهای پیوند زده شده است. سپس موها وارد فاز استراحت شده و می ریزند البته ریشه مو سالم و زنده است.
10- رشد مجدد موها از چه زمانی آغاز می گردد؟
رشد مجدد مو پس از سه تا چهار ماه آغاز شده و حدود سه ماه دیگر طول می کشد( یعنی در مجموع شش ماه) تا موها کاملا رشد کنند و مجددا سه ماه دیگر زمان لازم است تا موهایی که در آمده اند کاملا شبیه موهای طبیعی شوند در این زمان اگر همه فاکتورها رعایت شده و کار به صورت حرفه ای انجام شده باشد اگرچه تراکم موهای کاشته شده کمتر از تراکم موی طبیعی است ولی نمای منطقه کاشت کاملا عادی است و هیچکس متوجه کاشت مو در فرد نخواهد شد.
11-هزینه کاشت مو و ابرو چقدر است؟
هزینه و قیمت کاشت ابرو و مو برای افراد مختلف متفاوت است و بستگی به عوامل متعددی دارد، از جمله تعداد گرافتهای مورد نیاز، وسعت منطقه کاشت مو و ضخامت مورد نظر ابرو.
مراقبت های بعد از عمل
انجام مراقبت های بعد از کاشت مو در تسریع روند بهبودی تاثیر بسزایی دارد. در ادامه تعدادی از این مراقبت ها آورده شده است:
۱) کمپرس یخ روی پانسمان موجود در منطقه کاشت در قسمت جلوی سر، ساعتی یکبار، هر نوبت ۲۰ دقیقه، بلافاصله پس از اتمام عمل تا وقت خوابیدن در روز اول مفید بوده و توصیه می شود.
۲) برای دو هفته محل برداشت مو در پشت سر را به طور مرتب در طول روز و شب گرم و مرطوب نگه دارید. کمپرس با حوله گرم و خیس یا اسفنج مرطوب و گرم برای این منظور مفید است. گرم و مرطوب نگه داشتن موضع برداشت مو کمک شایانی به بهبود سریع تر زخم ها کرده و اسکار(جوشگاه) محل برداشت نیز کمتر مشخص خواهد شد.
۳) در دو هفته اول پس از عمل بهتر است که فرد از خم کردن سر خود در جهت رو به جلو خودداری کند زیرا با این کار به پوست پشت سر کشش بیشتری وارد شده و بنابراین امکان برجای گذاری جوشگاه (اسکار) محل برداشت مو در پشت سر افزایش می یابد.
۴) بهتر است که پس از عمل کاشت مابقی روز را در منزل استراحت کرده و در چند شب اول هنگام استراحت دو بالش نرم طوری زیر سرقرار داده شود که فرد به حالت نیمه نشسته بخوابد. برای یک هفته از انجام اعمالی که ممکن است باعث خو ن ریزی در محل کاشت شوند اکیدا خودداری شود، مثل کارهای سنگین که نیاز به زور زدن و فشارآوردن زیاد دارد، حرکات سریع و سرفه های شدید و خم شدن زیاد در حالت ایستاده مانند بستن بندکفش یا برداشتن اجسام از روی زمین.
۵) روز بعد از پیوند باید جهت برداشت پانسمان سرمراجعه شود. پس از شست وشوی اولیه در کلینیک لازم است که محل کاشت مو روزانه با شامپوی بچه به صورت ملایم و با فشارکم شسته شود. شستن مرتب سر به خصوص در منطقه کاشت از اهمیت زیادی برخوردار است و برخلاف تصور بیماران اگر به درستی انجام شود نه تنها موجب بیرون آمدن موهای کاشته شده نخواهد شد بلکه باعث زدوده شدن لکه های خون، بتادین، دَلَمه و سایر آثار به جا مانده از جراحی نیز شده و خارش احتمالی پس از عمل را نیز تخفیف می دهد.
۶) اگر بیمار سرش را خوب بشوید ۳ تا ۴ روز بعد از عمل منطقه کاشت مو کاملا تمیز بوده فقط کمی قرمز و ملتهب است ولی درصورت عدم شست وشوی کافی منطقه پیوند مو پراز پوسته، شوره و چربی است و بنابراین احتمال دارد که بعدا دچارجوش های چرکی و کیست مویی شود که درمان آنها بسیارسخت است و احتمال آسیب رسیدن به موهای کاشته شده نیز می رود.
۷) معمولا ۱ تا ۲ هفته طول می کشد تا قرمزی و التهاب سربرطرف شود. برای پوشانیدن محل کاشت می توان از کلاه معمولی استفاده کرد. کلاه باید لبه دار، ازجنس پارچه ای قابل شست وشو، نرم و تا حدامکان گشاد بوده به طوری که با موهای کاشته شده تماس نداشته باشد. کلاه را باید هرروز شست.
۸) کَبَره (کِراست) هایی که در محل پیوند مو وجود دارند با شست وشوی ملایم روزانه و در عرض چند روز خودبه خود افتاده و بنابراین از کندن و دستکاری آنها اکیدا خودداری کنید. کلاه گیس در هفته اول ممنوع است و در صورتی که بیمار بخواهد در هفته دوم از آن استفاده کند بهتر است که از ۱۲ ساعت در روز بیشتر نباشد. از هفته سوم استفاده از کلاه گیس آزاد است.
۹) فعالیت بدنی شدید و ورزش تا یک هفته ممنوع و سپس ورزش سبک (به جز شنا) با احتیاط از نظرضربه به سرآزاد است. پس از دو هفته همه نوع ورزشی مجاز است. قراردادن منطقه کاشت در معرض هوای آزاد و نور خورشید بسیار مفید است. بعد از کاشت و پیوند موی طبیعی مرخصی از محل کار لازم نیست، معمولا مشکل خاصی پیش نمی آید و فرد می تواند یک تا دو روز بعد به سرکارش باز گردد.
۱۰) به طور کلی دو هفته پس از انجام عمل به هر روشی که باشد، همه چیز به حالت طبیعی برمی گردد. به این معنی که شست وشوی سر به صورت عادی و با فشار معمولی آب انجام شده و فعالیت های روزمره و ورزشی فرد نیز عادی می شود.