علل ریزش مو
شایعترین علت ریزش مو ارثی است. ارث، شایعترین علت این عارضه در زنها و مردها میباشد. انسانها، ژن ریزش مو را ممكن است از یكی از والدین یا اجداد خود به ارث ببرد. وجود این ژن به تنهائی اثرات خود را نمیتواند بروز دهد- مگر، هورمون تستونسترون یا هورمون موسوم به هورمون مردانه افزایش یابد و معمولاً این افزایش هورمون در حوالی سن بلوغ و بعد از آن ظاهر میشود، و به مرور موهای ضخیم و پررنگ, کم رنگتر، نازك تر و كم رشدتر میشوند و رفته رفته به موهای كركی كم رشد و كمرنگ تبدیل میشود.
در حال حاضر راهحل قطعی برای درمان این نوع ریزش موی ارثی وجود ندارد ولیكن میتوان بهوسیله دارو از آن جلوگیری كرد و یا آن را به تعویق انداخت.
سن شروع و میزان سرعت ریزش و طرح و شكل ریزش مو در هر فرد و زن و مرد فرق میكند، عواملی مثل بیماریهای شدید، سوء تغذیه یا كمبود ویتامینها و املاح معدنی و بعضی اختلالات هورمونی میتواند در شروع یا تسریع در روند ریزش مو اثرگذار باشند.
عوامل دیگری مثل رنگ مو، نوع آب، شستشوی روزانه و شامپو كردن روزانه، سشوار كردن نقشی در شروع ریزش مو نوع مردانه ندارد، گذاشتن كلاه، مقنعه نمیتواند از علل ریزش مو محسوب شود.
آیا كاشت مو واقعاً مؤثر است؟
بله، برای كاشتن مو از قسمتی از بدن كه دارای موهای دائمی است، مو برداشته شده و به قسمت دیگری كه نیاز است، منتقل می شود. این موهای منتقل شده، بافت خارجی تلقی نشده و توسط بدن دفع نمی شوند. موهای كاشته شده صفات محل دهنده پیوند را حفظ می كند. رنگ، جنس، سرعت رشد و حالت. زندگی موهای كاشته شده توسط جریان خون غنی پوست سر در محل گیرنده تأمین می شود. در اوایل استفاده از این روش، گرافت های بزرگ دایره ای حاوی 20-15 مو كاشته می شدند كه ظاهری غیرطبیعی و قابل تشخیص داشتند. طی سالها وسائل و تكنیك ها پیشرفت كرده و به ما این امكان را می دهند كه با كاشتن گرافت های كوچك و نزدیك هم منظره طبیعی داشته باشیم. متوجه شده اند كه در پوست سر، موها در گروه های 3-2-1 موئی رشد می كنند. ما این گروه های فولیكول ها را ، بعد از برداشتن بافت اضافه اطرافشان می كاریم. این كار اجازه می دهد كه گرافت ها نزدیكتر كاشته شوند و منظره ای طبیعی تر و پرپشت تر حاصل شود برای کاشت موی طبیعی در محل كممو و یا طاس باید از مناطقی از بدن استفاده شود كه جزء موهای دائمی است و هورمون مردانه در ریزش آن نقش ندارد- كه عمدتاً پس سر بهترین محل است، اگر چه از مناطقی مثل زیر بغل – كشاله ران روی سینه و پشت میتوان استفاده كرد ولیكن باید توجه داشت كه این موهای برداشته شده باید با موهای مجاور محل كاشت از هر نظر مطابقت داشته باشد، چون موهای برداشته شده دارای صفات ارثی ماندگاری دائمی بودن دارند در محلی كه كاشته میشود تا آخر عمر هم باقی میماند.
روش های کاشت موی طبیعی
هر دو روش(FUT یا FIT)، روشهایی است كه چنانچه بهوسیله پزشك درست انتخاب و عمل شود مناسب است، لیكن نمیتوان بهطور كلی یكی را بر دیگری ارجح دانست چون انتخاب این روشها بستگی به وضعیت سر بیمار و نحوه مراقبت های بعد از کاشت مو دارد و براساس وضعیت بیمار است كه پزشك یك تكنیك را استفاده میكند و چنانچه روشها درست انتخاب و عمل شود و پزشك تجربه كافی در كاربرد آنها داشته باشد باید نتایج كار کاشت ریش و مو و ابرو مطلوب باشد. لازم به ذکر است در برخی از کلینیکها کاشت و ترمیم مو به روش hrt نیز انجام میگردد و یک روش بینظیر برای ترمیم مو در افرادی است که از ریزش موی ناشی از بیماریهای خودایمنی یا طاسی کامل با الگوی مردانه رنج میبرند. یکی دیگر از این روشها کاشت مو به روش PRP می باشد. ترمیم مو به روش PRP به خاطر بکارگیری خون خود بیمار، برای درمان وی دارای جذابیت و پذیرش بیشتری به روشهای مشابه میباشد.
محدودیت های پیوند مو
این جراحی دارای محدودیت های بالقوه ای می باشد. محدودیتهای کاشت مو بر دو نوع هستند:
الف) محدودیت متقاضی عمل .
۱) تعداد موهای قابل برداشت ازمنطقه دهنده مو. واضح است که هرچقدرمنطقه دهنده مو در متقاضی کاشت کوچکتر و محدودتر باشد تعداد موهای آن هم کمترشده و بالطبع نتیجه کاشت هم ضعیف ترخواهد بود.
۲) کیفیت موهای قابل برداشت از منطقه دهنده مو. هرچقدر مو نازک تر و رنگ آن روشن ترباشد میزان پوشانندگی بعد از عمل درآن (نسبت به موهای ضخیم و مشکی) کمتربوده و تراکم کمتری ایجادمی کنند. در ضمن موهای مجعد پوشش بیشتری نسبت به موهای صاف بوجود می آورند و نتیجه بهتری ایجاد میکنند.
۳) وسعت منطقه طاس. مشخص است که با افزایش وسعت منطقه طاس(وچون بهرحال تعداد موهای برداشت شده محدوداست) میزان تراکم موهای کاشته شده در ناحیه کاشت مو(یعنی تعداد موها درهرسانتیمترمربع) نیزکاهش می یابد.
ب) محدودیت هایی که دررابطه با تکنیک کاشت موی طبیعی درحال حاضر وجود دارند.
سوالات متداول
1- تعداد موهای کاشته شده در هر جلسه چند عدد است؟
معمولاً مقیاس مورد استفاده در کاشت مو تعداد گرافت میباشد نه تعداد مو، هر گرافت حاوی 4-1 عدد مو میباشد. تعداد گرافتهای کاسته شده بستگی به عوامل مختلفی دارد. و در همه بیماران یکسان نیست. این عوامل عمدتاً عبارتند از تراکم موی ناحیه دهنده بیمار، وسعت ناحیه گیرنده .
هر چند میتوان در هر بیمار قبل از عمل تعداد گرافتهایی که کاشت میشود را تا حدودی تخمین زد،اما این پس از پایان عمل و شمارش دقیق تعداد گرافتها است که میتوان دقیقاً تعداد گرافتهای کاشته شده را مشخص نمود .در تیم ما در هر جلسه کاشت FUTبین 4000-2500 گرافت کاشت میشود.
2- آیا تبلیغات موجود مبنی بر پیوند مو 16000 تار مو در هر جلسه واقعیت دارد؟
طبق نظر کلیه متخصصین، کاشت بیش از 4000 گرافت در یک جلسه ممکن نیست و ادعاها ی مطرح شده در این زمینه جنبه تبلیغاتی داردو کذب است.
3- آیا موهای کاشته شده رشد میکنند؟
کاشت موی طبیعی پیوند یک عضو زنده است و موهای کاشته شده به صورت طبیعی رشد نموده قابلیت اصلاح و کوتاه کردن را دارند .
4- آیا پس از کاشت امکان رسیدن تراکم مو به حد کاملاً طبیعی وجود دارد؟
خیر، حتی در بهترین نتیجه عمل هیچگاه تراکم مو به حد کاملاً طبیعی نخواهد رسید بلکه تراکم موی نسبی حاصل خواهد شد.
5- چه هنگام می توان زندگی روزمره خود را در پیش گرفت؟
غالب بیماران روز بعد از عمل یا حداکثر دو روز بعد از عمل میتوانند فعالیتهای روزانه خود را شروع کنند .تا دو هفته بعد از عمل بایستی از فعالیتهای سنگین و شنا خودداری شود.
6- موهای کاشته شده چه هنگام شروع به رشد خواهند کرد؟
موهای کاشته شده در اکثر موارد پس از کاشت وارد فاز استراحت خواهند شد و لذا دچار ریزش میشود بین 8-4 ماه طول خواهد کشید که موها مجدداً رشد نماید.
7- آیا امکان کاشت موی مجدد وجود دارد؟
در صورتیکه بیمار بانک موی مناسبی داشته باشد میتوان در جلسات متوالی این عمل را تکرار نمود و تراکم موها را بالا برد. اما افرادیکه بانک موی ضعیفی داشته باشند غالباً امکان بیش از یک جلسه پیوند مو را ندارند.
8- چه سنی برای کاشت و پیوند مو مناسبتر است؟
بدلیل اینکه اکثرا وضعیت ریزش موی بیماران در جوانان به حد نهایی نرسیده است توصیه میشود این عمل زیبایی قبل از سن 25 سالگی انجام نگیرد . افراد بالای 30 سال کاندیدهای مناسبتری هستند.
9- آیا امکان استفاده از موی سایر افراد برای پیوند مو هست؟
خیر این امکان به هیچ عنوان وجود ندارد و تنها بایستی از موهای خود شخص برای این منظور استفاده شود.
مراقبت های بعد از کاشت مو
دوران بعد از كاشت مو كاملاً بستگی به پیروی بیمار از دستورات داده شده دارد. چنانچه عمل کاشت موی طبیعی اصولی، درست و علمی انجام گردد معمولاً مراقبت و مواظبت خاصی بعد از عمل لازم نمیباشد، 24 ساعت بعد از عمل شخص میتواند دوش بگیرد و سر را با شامپو بشوید، پس یك روز مرخصی برای عمل كافی است و شخص میتواند روز بعد از عمل به سر كار حاضر برود، چنانچه در ناحیه پشت سر از بخیههای نایلونی استفاده شده باشد محل بخیه شده در قسمت دهنده، به علت پوشانیده شدن توسط موها، قابل تشخیص نمی باشد و 10روز بعد از عمل، بخیهها باز میشوند، معمولاً یك قرمزی همراه با دلمههای بسیار ریز اطراف موهای كاشته شده تا 7-4روز بعد از عمل موجود است كه با شستشو بمرور محو میشوند. هر زمانی بعد از عمل می تواند یك كلاه لبه دار بگذارید معمولاً موی كاشته شده طی 4-2 هفته بعد از عمل می ریزد و رویش جدید طی 4-3 ماه شروع می شود.
دو هفته بعد از عمل کاشت مو، مهمترین زمان از نظر مراقبتهای بعد از عمل و رشد موها بعد از کاشت مو به شمار میآیند. در 5 روز اول بعد از عمل، بیمار در قسمت پیشانی و پشت سر که موها از آنجا برداشت شده است، دچار ورم خواهد شد. همچنین پوست سر در محل بریدگیهای ریزی که برای کاشت موهای جدید ایجاد شده است، قرمز میشود. این قرمزی معمولاً یک تا دو هفته بعد از عمل برطرف میشود. حساسیت ناحیه دهنده مو نیز بعد از گذشت چند روز کاملاً برطرف میشود.
پس از کاشت مو طبیعی و برای کاهش عوارض کاشت مو یک روز استراحت در منزل کافی بوده و چند شب اول بهتر است که نیمه نشسته استراحت نمایند.
خود داری از انجام کارهای سنگین حرکات سریع سرفه های شدید برای یک هفته اول پس از کاشت موی طبیعی و کاهش عوارض ضروری است .شروع فعالیت ورزشی سبک پس از هفته اول و شروع فعالیت های طبیعی ورزشی پس از هفته چهارم بعد از عمل باعث کاهش عوارض میگردد و بلامانع است.
شستشوی روزانه با شامپوی تجویز شده توسط پزشک متخصص کاشت و پیوند مو بدون دستکاری و با اموزش داده شده از هفته سوم اغاز شود تا عوارض ناشی از تورم را کاهش دهد خاراندن و کشیدن موهای پیوندی ممنوع است. شستشوی سر در بیست روز اول با ملایمت و بدون فشار مستقیم اب صورت گیرد.رعایت این نکات عوارض پیوند مو را به حداقل میرساند.