لک صورت یا ملاسما یک نوع عارضه پوستی است که باعث میشود لکههای قهوهای یا برنزه تیره رنگی بر روی قسمتهایی از پوست بدن که در معرض تابش آفتاب قرار دارند، ایجاد شود. لک صورت معمولاً بر روی پوست ناحیه صورت به وجود میآید، اما میتواند در سایر قسمتهای بدن نیز ظاهر شود.
لک صورت (ملاسما) عمدتاً در زنانی که پوست تیره دارند مشاهده میشود، هر چند که این عارضه میتواند زنان و مردانی که پوست روشن دارند را نیز درگیر نماید. همچنین لک صورت میتواند یکی از عوارض جانبی ناشی از مصرف قرصهای ضد بارداری، بارداری و داروهای هورمون درمانی باشد. در صورتی که لک صورت به خاطر بارداری یا مصرف یک دارو به وجود آمده باشد، معمولاً بعد از پایان دوره بارداری یا قطع مصرف آن دارو، علائم آن برطرف میشود. اما گاهی اوقات رفع این لکهها به درمانهای خاصی از قبیل کرمهای مخصوص، میکرودرم ابریژن و لیزر درمانی نیاز دارد.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#ed9788″]
موضوعی که بیشترین نگرانی را برای افرادی که دچار لک صورت (ملاسما) شدهاند ایجاد میکند، آثار منفی این عارضه بر زیبایی ظاهری آنان است. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی، انواع مختلفی از دارو را برای درمان لک صورت یا جلوگیری از ظهور آن به شما توصیه میکنند و در صورتی که این داروها اثربخشی کافی را نداشته باشد، روشهای درمانی دیگری وجود دارد که میتواند در بهبود این عارضه و رفع مشکلات زیبایی شما مؤثر واقع شود. برای آشنایی با روشهای موجود برای درمان لک صورت میتوانید با شماره 02188334029–02188333259 تماس حاصل نمایید و با متخصصین ما مشاوره نمایید یا نوبت مراجعه حضوری دریافت کنید.[/alert]
لک صورت چیست؟
لک صورت یا ملاسما یک نوع ضایعه پوستی است که در اثر آن لکههای قهوهای رنگی بر روی سطح پوست پدیدار میشود. لک صورت اغلب در ناحیه صورت به وجود میآید و بیشتر بر روی گونهها، پیشانی، بینی و لب بالایی دیده میشود. این لکهها میتوانند بر روی پوست ناحیه بازو و گردن نیز به وجود بیاید. لک صورت میتواند آثار منفی شدیدی بر زیبایی ظاهری و احساس شما در مورد خودتان داشته باشد.
[dopts id=”10″]
علل ایجاد لک صورت
لک صورت میتواند در هر فردی به وجود بیاید، اما معمولاً در بین زنان جوان شیوع بیشتری دارد. لکههای قهوهای ملاسما اغلب در خانمهای بارداری که سه ماهه دوم از دوران بارداری خود را میگذرانند نیز دیده میشود. به همین دلیل گاهی اوقات از این عارضه با عنوان «ماسک بارداری» نام میبرند.
پزشکان به طور دقیق نمیدانند که علت به وجود آمدن لک صورت چیست، اما مشخص است که این عارضه با هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون ارتباط دارد. افرادی که قرصهای ضد بارداری مصرف میکنند یا از روشهای هورمون درمانی و داروهای جایگزین هورمونها استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به لک صورت قرار دارند.
علاوه بر آن، لک صورت در افرادی که در مناطقی با آب و هوای گرمسیری زندگی میکنند، شیوع زیادی دارد. قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت طولانی، خطر بروز لکههای قهوهای را افزایش میدهد. همچنین افرادی که پوست تیره دارند بیشتر در معرض ابتلا به لک صورت هستند.
تشخیص
در صورتی که شما به مشکل لک صورت دچار شده باشید، پزشک شما میتواند با نگاه کردن به پوستتان این عارضه را تشخیص بدهد. البته ممکن است پزشک برای بررسی دقیقتر لکههای قهوهای پوست شما از لامپ مخصوصی (به نام لامپ وود) استفاده کند. در موارد نادری هم ممکن است پزشک شما قطعه بسیار کوچکی از پوستتان را نمونهبرداری (بیوپسی) کند تا با بررسی دقیقتر آن بتواند وجود این ضایعه پوستی را با قطعیت تشخیص دهد.
درمان
در صورتی که لک صورت به خاطر بیماری یا داروی خاصی به وجود آمده باشد، احتمالاً میتوان با ایجاد تغییراتی در نحوه مصرف دارو، این عارضه را درمان نمود. برای مثال قطع مصرف این دارو میتواند آثار لک صورت را برطرف کند. اما دقت کنید که شما هیچ گاه نباید بدون مشورت با پزشک خود اقدام به قطع مصرف یک دارو نمایید، زیرا این کار میتواند عوارض خطرناکی برای سلامتی شما به دنبال داشته باشد.
اگر لکههای قهوهای صورت شما از این طریق برطرف نشود، احتمالاً پزشک یک کرم مخصوص یا روشهایی از قبیل میکرودرم ابریژن و لیزر درمانی را برای کمک به روشنتر کردن رنگ لکههای تیره به شما توصیه میکند.
برای مشاهده نتایج هر یک از این روشهای درمانی ممکن است به چند ماه زمان نیاز باشد. در طول این مدت، پیروی دقیق از دستورات و توصیههای پزشک اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین لازم است حتماً از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب اجتناب کنید و همیشه در طول روز از کرم ضد آفتاب استفاده نمایید. چراکه استفاده از کرم ضد آفتاب تأثیر زیادی در جلوگیری از بازگشت علائم لک صورت خواهد داشت.
کرم
اگر لک صورت با گذشت زمان به خودی خود محو نشود، میتوان برای درمان آن اقدام نمود. احتمالاً پزشک شما در مرحله اول یک کرم مخصوص برایتان تجویز میکند که حاوی مادهای به نام هیدروکوئینون میباشد. همچنین ممکن است کرمهایی برایتان تجویز شود که ترکیبی از هیدروکوئینون و مواد دیگری شامل کوجیک اسید، آزلائیک اسید، ترتینوئین، کورتیکواستروئیدها و یا گلیکولیک اسید داشته باشد.
میکرودرم ابریژن
در روش میکرودرم ابریژن از یک دستگاه دستی برای لایهبرداری سطح پوست استفاده میشود. این دستگاه ذرات کریستالی سایندهای را با سرعت زیادی به سطح پوست شما برخورد میدهد و لایه سطحی پوست را بر میدارد. به این ترتیب هر گونه ضایعات پوستی یا سلولهای مرده که بر روی سطح پوست وجود داشته باشد، تمیز میشود. سپس ذرات کریستال و بقایای پوست مرده که از سطح ناحیه محل درمان جدا شده است، به وسیله همین دستگاه تمیز میشوند و پوست تازه، جوان و زیبایی در این ناحیه باقی میماند.
یکی از مهمترین مزایای روش میکرودرم ابریژن آن است که دوره بهبودی بعد از این درمان بسیار کوتاه است. به همین دلیل است که از میکرودرم ابریژن به عنوان یک «درمان وقت ناهاری» یاد میکنند. چراکه بسیاری از افرادی که از این روش استفاده میکنند، میتوانند بعد از فقط نیم ساعت به محل کار خود باز گردند. زیرا میکرودرم ابریژن به هیچ وجه یک درمان تهاجمی نیست و فقط یک ناراحتی مختصر و کوتاهمدت در فرد ایجاد میکند.
لیزر درمانی
لیزر فرکشنال یکی از رایجترین روشهای مورد استفاده برای درمان لک صورت (ملاسما) میباشد. در این روش، ناحیه محل درمان به صورت چند قسمت کوچک (میکروسکوپی) خواهد بود. به این معنی که سطح ناحیهای که لکههای قهوهای در آن وجود دارد، به طور اختصاصی هدف لیزر قرار میگیرد و به پوست سالم اطراف آن آسیبی وارد نمیشود.
لیزر درمانی معمولاً در قالب یک برنامه سه تا پنج جلسهای انجام میشود که بین هر دو جلسه متوالی، حدود دو تا چهار هفته فاصله خواهد بود. از آنجایی که اساس کار در روش لیزر درمانی شامل آسیب زدن به پوست جهت تحریک رشد سلولهای جدید و تولید کلاژن بیشتر میباشد، بنابراین نتایج نهایی آن ممکن است تا شش ماه بعد نیز به طور کامل مشخص نشود.
لیزر درمانی معمولاً با استفاده از بیحسی موضعی انجام میگیرد. پس از آنکه بیحسی موضعی اثر کرد و پوست صورت شما بیحس شد، پرتوهای لیزر بر روی لکهها و ضایعات پوستی که توسط یک سیستم کامپیوتری تشخیص داده میشوند، تابانده میشود. هر جلسه لیزر درمانی در حدود نیم ساعت زمان میبرد و بعد از آن سطح پوست شما به طور کامل تمیز میشوند. به خاطر داشته باشید که بعد از لیزر درمانی باید حتماً از کرم ضد آفتاب با شاخص حفاظتی بسیار بالا استفاده کنید و پوست خود را همیشه مرطوب نگه دارید.
لیزر لایهبردار
لیزر لایهبردار روشی است که در آن از تشعشعات گرمایی برای درمان ستونهای بسیار کوچکی از بافت پوست استفاده میشود. در این روش، لیزر چند لایه از بافت پوست را به صورت کاملاً ایمن و بدون درد بر میدارد تا پوست اطراف آن شروع به تولید سلولهای جدید نماید و نهایتاً سطح ناحیه درمان شده را بپوشاند. نتایج این روش به صورت پوستی نرم و لطیف بدون جای زخم، لکه یا پوسته پوسته میباشد.
هنگامی که قسمتهای آسیبدیده پوست که علائم لک صورت در آن وجود دارد، با استفاده از لیزر لایهبردار درمان میشود، سلولهای پوستی جدیدی در آنجا به وجود میآیند که مقدار رنگدانه ملانین در آنها در حد سالم و طبیعی است و در نتیجه لکه قهوهای رنگی که در این نقطه وجود داشت، از بین میرود. به این ترتیب بهبود چشمگیری هم در رنگ و در هم در ساختار پوست بیمار حاصل میشود.
دستگاه لیزر به شکل یک ابزار دستی کوچک است که پرتوهای کوچک لیزر را بر روی سطح پوست میتاباند. در اغلب موارد، تنها چیزی که برای راحتی بیمار در طول مدت درمان نیاز است، یک داروی بیحسی موضعی میباشد. بعد از پایان لایهبرداری با لیزر، سطح پوست صورت بیمار تا حد زیادی حساس و تحریکپذیر میشود. در اغلب موارد یک پماد مخصوص و یک بانداژ بر روی ناحیه محل درمان گذاشته میشود که باید به مدت یک تا دو روز بر روی صورت باقی بماند. دوره بهبودی کامل در روش لیزر لایهبردار در حدود یک ماه طول میکشد، اما اغلب پوسته پوستههایی که در محل درمان به وجود میآیند، بعد از یک هفته برطرف میشوند.
لیزر نور پالسی شدید (IPL)
همان طور که نام این روش نشان میدهد، در آن از نور لیزر مرئی شدید برای درمان عوارض رنگدانهای پوست استفاده میشود. البته این روش هیچ آسیب خطرناکی به لایه سطحی پوست وارد نمیکند و به همین دلیل، دوره استراحت بعد از لیزر به طور چشمگیری کوتاهتر میشود و حتی در اغلب موارد اصلاً بیمار نیازی به استراحت نخواهد داشت.
لیزر IPL معمولاً نیازی به استفاده از بیحسی موضعی ندارد، هر چند که بعضی مواقع از آن استفاده میشود. در حالت معمول بعد از پایان درمان با لیزر، پوست شما به مدت حدود 20 دقیقه با استفاده از یک بسته یخ سرد میشود. لیزر IPL باعث میشود که بافت پوست در محل لکههای قهوهای رنگ آسیب ببیند و از بین برود و سپس در طی دوره بهبودی، پوستی سالم و تازه جایگزین این بافتهای آسیبدیده میشود. معمولاً برای دستیابی به نتایج رضایتبخش در این روش به سه تا چهار جلسه لیزر نیاز است، هر چند که تعداد دقیق جلسات لازم مورد نیاز برای هر فرد به شدت و میزان سرسختی لکهای صورت او بستگی دارد.
هزینه
هزینه درمان لک صورت و سایر درمانهای مشابه با آن اغلب به عوامل متعددی بستگی پیدا میکند. اصولاً هزینههای درمان این عارضه به موقعیت جغرافیایی محل زندگی شما و کلینیک و پزشکی که به آن مراجعه میکنید، بستگی دارد. همچنین هزینه نهایی درمان لک صورت بستگی به آن دارد که این عارضه چگونه به روش درمانی به کار رفته برای آن پاسخ میدهد و آیا به درمانها یا داروهای دیگری هم نیاز است یا خیر.