ترمیم و از بین بردن جای زخم و بخیه

پوست شما بسیار حساس و ظریف است و با گذشت زمان، آسیب‌هایی که به پوست وارد شده روی پوست جا می‌گذارند. برخی مواقع جای زخم، بخیه یا آسیب‌های دیگر به خودی خود محو می‌شود اما در مواردی دیگر جای زخم به طور دائمی روی پوست باقی می‌ماند. حتی در صورتی که جای زخم روی پوست شما با لباس پوشیده شود باز ممکن است این جای زخم شما را به یاد حادثه‌ی تلخی که برایتان اتفاق افتاده بیاندازد. در صورتی که جای زخم در ناحیه از بدن شما باشد که کاملا در معرض دید قرار دارد، این موضوع می‌تواند اعتماد به نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد و دیدن مداوم این جای زخم، هر روز در جلوی آینه باعث می‌شود که نتوانید حادثه‌ای که برایتان رخ داده را فراموش کنید. از بین بردن جای زخم یا بخیه با از بین بردن لک‌های صورت و بدن بسیار متفاوت است. این موضوع تنها جنبه‌ی  زیبایی ندارد بلکه می‌تواند نقش بسیار مهمی در گذر شما از یک حادثه یا تصادف تلخ داشته باشد. متخصصین روش‌های مختلفی را برای از بین بردن یا محو کردن جای زخم و بخیه به کار می‌برند تا به شما کمک کنند هم ظاهر زیباتر و هم احساس بهتری نسبت خود داشته باشید.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#ed9788″]

جای زخم و بخیه و روی پوست، چه بزرگ و چه کوچک، می‌تواند نگرانی زیادی برای فرد ایجاد کند چرا که اعتماد به نفس او را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای از بین بردن یا بهبود ظاهر جای زخم روی پوست، می‌توان از روش‌های درمانی مختلفی بهره برد. تفاوتی نمی کند که دچار یک سوختگی شدید شده‌اید، جای زخم جراحی بزرگی دارید و یا جای زخم کوچکی دارید که می‌خواهید ظاهر ان را بهبود دهید، در هر صورت متخصصین و کارشناسان  کلینیک پوست و موی رازی می‌توانند با توجه به شرایط شما، یک برنامه‌ی درمانی اختصاصی و مناسب برای شما تدوین کنند تا شما را به هدفتان برسانند. برنامه‌ی درمانی اختصاصی شما با توجه به نوع زخم و موقعیت آن در بدن می‌تواند متفاوت باشد. متخصصین ما به شما این اطمینان را می‌دهند که می‌توانند پوستی کاملا صاف، زیبا و سالم را برای شما به ارمغان بیاورند.برای اشنایی با روشهای درمانی رفع جای زخم و بخیه و اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید شماره‌های 02188334029 و 02188333259 تماس حاصل نمایید .  برای ارائه مشاوره یا رزرو نوبت شما را راهنمایی خواهند کرد.[/alert]

[dopts id=”22″]

جای زخم چگونه روی پوست می‌ماند؟


تشکیل بافت جدید در جای زخم، سوختگی، یا آسیب دیدگی‌های دیگر یک فرآیند کاملا طبیعی در بدن ما است. همچنین در اطراف محل بخیه‌های جراحی نیز ممکن است بافت اضافه‌ای تشکیل شود. میزان تشکیل بافت جدید در جای زخم و ظاهر آن به عوامل مختلفی بستگی دارد:

  • عمق و اندازه‌ی زخم
  • محل آسیب دیدگی در بدن
  • سن شما
  • عوامل ژنیتکی
  • جنسیت شما
  • نژاد شما

انواع جای زخم


جای زخم‌های‌هایپرتروفیک


زخم‌های‌هایپرتروفیک یا برجسته بلافاصله بعد از بهبودی و ترمیم زخم ایجاد شده و ناشی از تشکیل بیش از حد بافتهای همبند می‌باشد. این نوع از جای زخم معمولا حالتی برآمده پیدا می‌کند و جای زخم از سایر قسمت‌های پوست برجسته‌تر است اما این بافت کاملا به محل زخم متصل و چسبیده است. عواملی که می‌توانند منجر به بروز زخم‌هایپرتروفیک شوند عبارتند از عفونت، و عدم ثابت نگه داشتن بافت زخم به نحو مناسب.

جای زخم کلوئیدی

زخم‌های کلوئیدی نیز ناشی از رشد بیش از حد بافت در جای زخم هستند. این جای زخم‌ها مدتی پس از بهبودی زخم ایجاد می‌شوند . به علت رشد بسیار زیاد و قابل توجه بافت همبند، این بافت از سطح پوست بسیار برجسته‌تر می‌شود. زخم‌های کلوئیدی حتی از محل زخم اولیه نیز بزرگتر می‌شوند. در نقاط خاصی از بدن که کشش و فشار بیشتری بر پوست وارد می‌شود، احتمال تشکیل زخم کلوئیدی بیشتر است. در بسیاری از موارد، فرد دارای سابقه‌ی ژنتیکی در کلوئیدی شدن جای زخم است. زخم‌های کلوئیدی در افرادی با پوست تیره تا 10 برابر بیشتر شایع است.

جای زخم آتروفیک

جای زخم‌های آتروفیک به علت کمبود کلاژن حالتی فرورفته در پوست ایجاد می‌کنند. در این مواد بافتی که در جای زخم ایجاد می‌شود، زخم را پوشش می‌دهد اما بافت کافی برای پر کردن ناحیه آسیب دیده تولید نمی شود. جای زخم‌های آتروفیک اغلب پس از آبله‌مرغان یا جوش صورت ایجاد می‌شوند.

روش‌های درمان


هرچند جای زخم را نمی توان به طور کامل از بین برد، اما می‌توان با روش‌هایی، ظاهر آن را تا حدود زیادی بهبود بخشید. برخی از روش‌های بهبود جای زخم و بخیه عبارتند از:

کرم، پماد یا ژل

این محصولات را می‌توان برای رفع جای بخیه‌ی جراحی یا دیگر برش‌های ایجاد شده روی پوست و زخم‌ها به کار برد. در صورتی که تحت نظر جراح پلاستیک قرار دارید و جای زخم‌های شما در نتیجه‌ی انجام جراحی پلاستیک است، نظر جراح خود را در این باره بخواهید. در صورتی که استفاده از داروهای غیرتجویزی برای شما کافی نباشد، پزشکتان بهترین دارو  یا روش درمانی مناسب برای شما را تجویز می‌کند.

معمولا پزشک برای درمان جای زخم داروی کورتیکاستروئید را تجویز می‌کند و برای برخی جای زخم خای خاص که بسیار خارش دارند، کرم آنتی هیستامین تجویز می‌شود. به همین منوال، در صورتی که تحت نظر متخصص پوست و مو هستید و در حال درمان جوش‌های خود هستید، می‌توانید در مورد درمان جای جوش خود از پزشک مشورت بخواهید. پزشک همچنین ممکن است در حین درمان جوش‌های شما، به عنوان یک اقدام پیشگیرانه (برای پیشگیری از شکل گیری جای جوش)، استفاده از پانسمان فشاری یا ژل سیلیکونی را برای شما تجویز کند.

تزریق استروئید

تزریق استروئید در جای زخم طی یک دورهی  درمانی بلند-مدت ممکن است موجب مسطح شدن زخم شود. تزریق استروئید می‌تواند در نرم شدن و مسطح شدن زخم‌های کلوئیدی و‌هایپرتروفیک موثر باشد.

رادیوتراپی

انجام رادیوتراپی پوست با سطح انرژی کم برای پیشگیری از بازگشت زخم‌های کلوئیدی و‌هایپرتروفیک شدید به کار می‌رود. این روش درمانی تنها در موارد بروز جای زخم‌های بسیار وخیم به کار می‌رود، چرا که این روش می‌تواند عوارض بلند مدت ایجاد کند.

درمابریژن

در این روش با استفاده از ابزار خاصی، سطح پوست برداشته می‌شود. روش درمابریژن زمانی به کار می‌رود که سطح جای زخم از سطح پوست اطراف برجسته‌تر است. این روش برای درمان جای زخم‌های مسطح کمتر موثر است.

میکرودرمابریژن

میکرودرمابریژن روشی مشابه با درمابریژن است اما میزان تهاجمی بودن آن بسیار کمتر است و برای زخم‌های سطحی نیز می‌تواند موثر باشد. میکرودرمابریژن روشی امتحان شده و پرسابقه است که عوارض جانبی آن بسیار کم هستند و مدت زمان لازم برای ریکاوری پس از آن نیز بسیار کوتاه است. برای آنکه تاثیرات میکرودرمابریژن ماندگار باشد، لازم است که جلسات درمانی به صورت منظم تکرار شوند.

در این روش دسته‌ی دستگاه روی پوست قرار داده می‌شود و توسط آن کریستال‌های بسیار ریزی روی پوست اسپری شده و سپس توسط ساکشنی که درون همان دسته قرار دارد، به داخل دستگاه مکش می‌شوند. این روند اسپری و مکش کریستال‌های بسیار ریز مرتبا روی پوست انجام می‌شود و پوست را به آرامی لایه‌برداری می‌کند. این روش درمانی بدون درد است و انجام آن در حدود یک ساعت زمان می‌برد.

لایه‌برداری پوست با لیزر

لیزر نیز مشابه با روش درمابریژن، پوست را لایه‌برداری می‌کند. بدین منظور از لیزرهای مختلفی استفاده می‌شود. تکنولوژی‌های لیزری جدید ، به شیوه‌ی ملایم‌تری و کم‌تهاجمی‌تر عمل می‌کنند و بدون برداشتن لایه‌ی خارجی پوست، جذب کلاژن موجود در لایه‌ی درمیس می‌شوند. با دستیابی به این تکنولوژی پیشرفته، برخلاف سایر روش‌های لیزرتراپی و درمابریژن، دیگر نیازی به گذراندن دوره ریکاوری طولانی مدت نیست.

تزریق ژل

از این روش درمانی برای رفع فرورفتگی‌های ایجاد شده در پوست در جای زخم استفاده می‌شود تا محل فرورفته با پوست اطراف خود همسطح شود. تاثیر ژل‌های تزریق شده معمولا موقتی است، اما با این حال می‌توان این تزریقات را به طور منظم تکرار کرد. انواع جدیدی از ژل‌های تزریقی در حال حاضر در دسترس هستند که برای برخی از بیماران، گزینه درمانی مناسبی محسوب می‌شوند.

جراحی

هرچند با انجام جراحی نمی توان جای زخم را به طور کامل از بین برد اما می‌توان شکل و فرم جای زخم را تغییر داد به نحوی که جای زخم کمتر نمایان باشد. در موراد ابتلا به جای زخم کلوئیدی و‌هایپرتروفیک، انجام جراحی توصیه نمی شود، چرا که احتمال بازگشت وبروز مجدد زخم کلوئیدی یا‌هایپرتروفیک زیاد است و حتی ممکن است جای زخم ایجاد شده از جای زخم اولیه شدید‌تر باشد.

پیشگیری از بروز جای زخم


بافتی که در جای زخم تشکیل می‌شود از کلاژن ساخته شده است. کلاژن نوعی پروتئین است که در لایه  ی دوم پوست وجود  دارد. هر گونه آسیب یا زخمی می‌توان موجب به جا ماندن جای زخم روی پوست شود اما مراقبت‌هایی که بعد از ایجاد یک زخم، انجام می‌دهید می‌تواند ریسک به جا ماندن جای زخم را کمتر کند و یا حداقل موجب شود که ظاهر جای زخم بهتر باشد.

  • بریدگی‌های ایجاد شده در پوست باید به نحو مناسبی درمان شوند. زخم باید در ابتدا ضد عفونی و شسته شود و برای پیشگیری از عفونت و التهاب، پانسمان شود.
  • پوست تشکیل شده روی جای زخم را نکنید، این کار باعث افرایش احتمال به جا ماندن جای زخم می‌شود.
  • بر روی زخم‌هایی که به تازگی ایجاد شده‌اند از ویتامین E یا هیدروژن پر اکساید استفاده نکنید. هر دوی این مواد رسک به جا ماندم جای زخم را بیشتر می‌کنند.
  • تا زمانی که زخم شما کاملا خوب شود، اجازه ندهید که نور آفتاب به آن بخورد.

آخرین مقالات