از بین بردن موهای زائد
همیشه یکی از دقدقه های مهم مردان و زنان بوده است. در این مقاله قصد معرفی راه ها و روش هایی برای از بین بردن موهای زائد را داریم، همچنین با اشاره به مزایا و ایرادات هر روش به شما در انتخاب بهترین روش کمک خواهیم کرد.
از بین بردن موهای زائد در حالت کلی به دو روش زیر تقسیم میشود :
1- روش های موقت :
روش های موقت مانند تیغ، اپیلاسیون، مو زدایی با استفاده از مواد شیمیایی و … از جمله روش های موقت از بین بردن موهای زاید به شمار می آید.
تیغ : یکی از معمول ترین روش های موقت استفاده از تیغ میباشد.
جهت از بین بردن موهای ناخواسته با استفاده از تیغ باید به این نکته توجه کرد که نباید از تیغ در جهت خلاف رویش موها استفاده کرد، چرا که موجب ایجاد موهای زیرپوستی و ایجاد جوشهای التهابی و در نتیجه ایجاد لکه های پوستی میشود.
در صورت استفاده از تیغ، موهای زائد سریعتر از روشهای دیگر بلند میشوند.
بند انداختن ،کندن و یا موچین : نباید بطور مکرر و متناوب انجام داد چرا که این روش ها حفره های ریزی در پوست ایجاد میکند. كندن موها هیچ تأثیری در رشد یا توقف رشد یا ریختن مو ها ندارد.
مومک : موها را از ریشه می کند و ظرف 4 تا 6 هفته موها ظاهر میشوند و در ضمن رشد موها کندتر میشود. مومک را باید در جهت خواب مو روی پوست مالید و با پارچه نازک در جهت خلاف موها کنده شود.
کرم های موبر : موبرها ساقه موها را از بین می بردند و ریشه مو سالم باقی می ماند. تنها عارضه این کرمهای موبر احتمال ایجاد تحریک پوستی است و باید دقت شود در مناطق حساس استفاده نشود. باید ابتدا مقداری از آن را بر روی قسمتی از بدن امتحان كنید و اگر نسبت به آن حساسیت نداشتید آنگاه میتوانید از آن استفاده نمائید. پس از 1 هفته باید مجددا استفاده شود. نحوه استفاده به این صورت است که ابتدا روی بدن مالیده شده و بعد از مدتی با آب و صابون شسته شود و بعد از خشک شدن با کرم مرطوب کننده چرب شود.
اپیلاسیون : اگر چه اپیلاسیون یکی از روش های محبوب برای از بین بردن موهای زائد، مخصوصا در بین خانمها میباشد، ولی این روش برای افرادی که حساسیت پوستی دارند توصیه نمیشود.
2- روش های دائمی :
روش های دائمی جهت از بین بردن موهای ناخواسته ، الکترولیز و لیزر است .
الکترولیز
این روش به دلیل گران بودن و وقت گیر بودن از محبوبیت کمی برخوردار است. اگرچه به نظر می رسد الکترولیز، تنها روش رفع موهای زائد به طور دائم است ولی در هر جلسه درمان فقط 15 تا 50 درصد احتمال اثربخشی دارد. از جمله عوارض این روش ایجاد زخم های زشت و مقاوم به درمان میباشد.
در این روش، از طریق یک سوزن، جریان برق مختصری به فولیکول مو وارد می شود. اگر شما قصد انجام این کار را دارید، قبل از هر چیز مطمئن شوید که تکنسین مربوطه از تجربه و مهارت کافی برخوردار است یا نه؛ بعدش هم پرس وجو کنید و ببینید که اصلاً مجوز لازم را در اختیار دارد یا خیر.
دستگاه های الکترولیز خانگی و موچین های الکترونیکی کارایی چندانی ندارند و توصیه نمی شوند.
به هیچ وجه در سالنهای آرایشی اقدام به استفاده از روش های الکترولیز و لیزر نکنید، چرا که این روشها نیاز به تخصص دارد و باید از سوی پزشکان مجرب و دوره دیده صورت گیرد.
لیزر موهای زائد
استفاده از روش لیزر موهای زائد حدودا 70 تا 80 درصد اثربخشی دارد و میتوان گفت این روش، روش مناسبی جهت از بین بردن موهای زائد است. در این روش حدود 20 تا 30 درصد از موهای باقیمانده نازک تر شده و معمولا افراد از این روش نتایج مطلوبی کسب می کنند.
در لیزر موهای زائد بدن ، فولیکول موهای زائد کاملاً تخریب می شود و امکان رشد موها در آن ناحیه خاص از بین می رود. این درمان در چند مرحله و طی چند هفته انجام می شود. نتیجه حاصل از این روش در اغلب مواقع، موفقیت آمیز و دائمی است.
مشکل اصلی لیزر این است که هزینه زیادی به بیمار تحمیل می کند و فقط پزشکان مجوز دار قادر به انجام آن هستند. از جمله عوارض جانبی این روش هم باید به قرمزی پوست و همچنین تیرگی، براق شدن و حتی زخم شدن پوست اشاره کرد. لیزر، آخرین و جدیدترین راه برای درمان موهای زائد است؛ ولی در هر حال، باید انتظار شما از این روش درمانی هم معقول و واقع گرایانه باشد. اثربخشی لیزر در خانم های 11 تا 72 ساله به اثبات رسیده است.
تعداد جلسات لیزر موهای زائد : حداقل 4 و حداکثر 8جلسه
فاصله جلسات : هر ۴تا 8 هفته یک بار
اولین اثر لیزر برروی موهای ناخواسته دو هفته بعد از لیزر درمانی است پس در دو هفته اول لیزر مراجعه کننده هیچ اثری را نمی بیند ، بعد از دو هفته مو های لیزر شده سست شده و می ریزد.
در فواصل جلسات لیزر درمانی توصیه میشود که موها صرفاً تراشیده شده و یا از موبر استفاده گردد. توصیه اکید آن است که در این فاصله از کندن موها، بند انداختن واپیلاسیون خودداری شود.
در فواصل جلسات لیزر درمانی برای جلوگیری از هرگونه تغییر رنگ پوست (پررنگی و کمرنگی) باید از آفتاب پرهیز نمود. اجتناب از آفتاب در زمان قبل و بعد از درمان از تحریک ملانوسیتها و به دنبال آن از تغییرات رنگی پوست جلوگیری میکند. لذا پیشنهاد میشود که افراد از 4 تا 6 هفته قبل و نیز بعد از درمان با لیزر، از نور آفتاب دوری نموده، از ضد آفتابها بطور منظم و مستمر استفاده نمایند.
امروزه از چهار نوع لیزر ND:YAG ، Diode، IPL و Alexandrite برای برطرف کردن موهای اضافه استفاده می شود. ازآنجا که کاربرد غلط لیزر توسط افراد غیر متخصص می تواند خطراتی به دنبال داشته باشد لازم است که لیزر موهای زائد تنها توسط متخصصین پوست و مو و با بهترین دستگاه لیزر مو در مراکز درمانی مجهز صورت پذیرد .
مراقبت های بعد از لیزر موهای زائد
ممكن است ورم و قرمزی در محل وجود داشته باشد كه گذاشتن یخ می تواند سبب كاهش آن شود. معمولا نیازی به استفاده از مسكن نیست. گاهی اطراف ریشه موها دلمه میبندد كه 10-7 روز طول می كشد، در این موارد از پمادهای آنتیبیوتیك استفاده میكنیم تا دلمه ها بریزند. ممكن است رشد موی لیزر شده یك تا 2 هفته بعد از لیزر موهای زائد هم ادامه پیدا كند بعد از آن بریزد. بیمار باید از آفتاب پرهیز كند زیرا به خصوص در افراد با پوست تیره تر ممكن است 3-2 ماه طول بكشد تا اثر برنزه كننده آفتاب از بین برود و در این بین شكل درمان بیمار را به تعویق بیندازد. باید توجه داشت در بعضی بیماران كه سابقه عوارض لیزر مو وجود دارد یا به عللی احتمال عوارض در آنها بیشتر است، می توان از تست استفاده كرد. در این حال بیمار یك نقطه را لیزر می كند و یك هفته بعد ویزیت می شود كه اگر مشكلی نداشت درمان را شروع می كنیم.