شيوع خروپف
هر فردي ميتواند خروپف كند. آمارها نشان ميدهد حدود 45 درصد از مردان و 30 درصد از زنان به صورت منظم خروپف ميكنند. اغلب كساني هم كه خروپف نميكنند، بعد از نوشيدن مشروبات الكلي يا استفاده از بعضي داروهاي خاص و يا ابتلا به يك بيماري ويروسي، حتماً خروپف خواهند كرد. افرادي كه خروپف ميكنند، ممكن است هر خصوصيت ظاهري داشته باشند. معمولاً وقتي موضوع خروپف پيش ميآيد، ذهن ما به سمت مردي چاق با گردني كلفت ميرود! در صورتي كه يك خانم بسيار لاغر اندام نيز ميتواند خروپف كند. به طور كلي وقتي سن افراد بيشتر ميشود يا وزن آنها افزايش مييابد. بيشتر خروپف ميكنند
خروپف و خرخر شبانه باعث ایجاد مشکلاتی برای خود فرد و دیگران می شود. مثل:
خواب در طول روز
اشکال در تمرکز حواس
تصادف با اتومبیل به دلیل خواب آلودگی
فشارخون بالا
بیماری های قلبی و سکته
اشکال در ارتباط
اقداماتی را که در موارد خرخر خفیف به بیماران توصیه می کنیم به شرح زیر است:
– کاهش وزن اضافی در صورت چاق بودن
– ترک مصرف الکل و سیگار
– اصلاح وضعیت خواب: در حالت طاقباز خرخر تشدید می شود. اگر فردی که خرخر می کند عادت دارد طاق باز بخوابد باید کاری کنیم که حتما به پهلو بخوابد. برای این کار روش هایی وجود دارد، مثلا به پشت پیراهن وی جیبی دوخته و داخل این جیب وسیله ای مثل توپ تنیس قرار دهیم. وقتی بیمار طاقباز بخوابد توپ ناراحتش می کند و در نتیجه به طور ناخودآگاه غلط زده و به پهلو می خوابد.
– استفاده از گشاد کننده سوراخ بینی برای کسانی که علت خرخرشان انسداد بینی است و انسداد بینی آنها به نحوی است که با عمل جراحی قابل اصلاح نیست و یا این که بیمار تمایلی به عمل ندارد. این گشاد کننده وسیله ای است که سوراخ های بینی را از هم باز کرده و باعث خواهد شد انسداد هنگام خواب کمتر شده و مریض راحت تر باشد. این وسایل را می توان از داروخانه ها تهیه نمود.
– استفاده از ماسک برای کسانی که قادر به استفاده از گشادکننده ها نیستند . عملکرد ماسک بدین صورت است که هوا با فشار بیشتری وارد بینی شده و این فشار مسیر داخل بینی را باز می کند. اشکال ماسک این است که ممکن است تحمل آن برای بیمار راحت نباشد.
– جراحی: روش آخر برای درمان خرخر، جراحی است. که به توضیح آن میپردازیم
اما در موارد زیر باید به پزشك مراجعه كرد:
– هنگامی كه با یك فرد خـُرخـُر كننده زندگی می كنید و متوجه می شوید كه خـُرخـُر او بسیار بلند است و در فواصل آن دوره هایی از قطع كامل تنفس به وجود می آید. چنین شخصی ممكن است دچار قطع تنفس انسدادی هنگام خواب باشد كه یك عارضه وخیم تنفسی است.
– اگر پس از خـُرخـُر شبانه در طول روز خواب آلوده و خسته باشید، ممكن است حین خـُرخـُر كردن به علت قطع تنفس از رسیدن اكسیژن كافی به بدن محروم شده باشید.
– اگر در موقعیت های نامناسب مثلاً در هنگام رانندگی ناگهان به خواب می روید، ممكن است شب هنگام به علت قطع تنفس انسدادی حین خـُرخـُر كردن، خوابتان سبك و قطعه قطعه شده باشد و كمبود خواب باعث این حملات خواب شده باشد. البته این حالت ممكن است به علت بیماری ناركولپسی (حملات خواب) هم رخ دهد.